Varpbåten John i vinteride

Inför den stundande vintern har varpbåten John dragit några gamla presenningar över sig på gamla flottningsdepån på Sanda. Det blev ett litet haveri med vagnen vid upptagningen då axeln gick av. Det får vi åtgärda till våren när vårsolen börjar värma igen.

 

Fredagsmys och söndagsjobb

Fredag den 25 oktober kl. 15.00 avgår SS Laxen på en sista resa för säsongen. Vi tar en tur (1-2 timmar) ut på Siljans vatten och landar sedan i hamnen på Sanda där Laxen ska vara i vinter. Vi börjar elda på torsdag eftermiddag ifall någon vill vara med i uppladdningen. Det blir lite enklare förtäring under resan.

På söndag den 27/10 kl. 10.00 behöver vi vara några som hjälper till med lite arbeten med bryggorna vid båtklubben på Sanda. Båtklubben har arbetsdag då och vi behöver fixa till bryggan där Laxen ska vara i vinter. Gösta Frost, tel. 070-52 37 907.

Vinteravställning av Laxen

Det var planerat att vi skulle ställa av Laxen den kommande helgen och avsluta säsongen med en höstlig tur på Siljan. Tyvärr så har det blivit dålig kontakt med vädergudarna för det ser ut att bli dåligt väder under hela helgen. Av den anledningen så blir den avslutande turen framflyttad till vecka 43. Vi har då olika alternativ att välja på, onsdag 23, fredag 25 eller lördag 26 oktober. Vi får anpassa oss efter vädergudarna då de verkar vara nyckfulla den här årstiden. Vill dessutom passa på att påminna om studiebesöket på FM Matsson på måndag den 21/10 kl. 12.00. Gösta Frost. Tel. 070-52 37 907

Tomtens återkomst

Ångfartyget Tomten återkommer till Venjan på onsdag den 9 oktober. Det är beräknat att ankomsten blir kl. 14.00 om inga trafikhinder dyker upp på vägen från varvet i Stockholm. Jag tänker åka till Venjan och om någon mer vill åka med så får ni höra av er till mig. Gösta Frost tel. 070-52 37 907.

Studiebesök på FM Matsson

Måndag den 21 oktober är vi inbjudna till ett studiebesök till FM Matsson kl. 12.00. Vi får prata vidare om detta vid kommande arbetskvällar på Laxen. Någon av kvällarna ska vi göra vinter för ångmaskinen i Siljansfors så att den inte rostar ihop till nästa sommar. Det är också en del förbättringar i fästanordningarna för den som vi ska göra i ordning.

Arbetskväll onsdag 25 september

Lördag den 28 september kl.11.00 ska vi köra ånglokomobilen och sågen i Siljansfors. Inför den dagen behöver vi ställa i ordning en del saker med lokomotiven och sågverket. Med anledning av detta så blir arbetskvällen den 25 september förlagd till Siljansfors. Vi behöver börja lite tidigare för att utnyttja ljuset så vi samlas kl. 17.00 vid Metallhuset på Kyrkogatan 36 i Mora för samåkning till Siljansfors. Vänligen

Gösta Frost tel. 070-52 37 907 eller e-post gosta@frost.ws

Studiebesök på Fiskarheden

Torsdag den 19 september kl. 09.30 är vi inbjudna till ett studiebesök till Fiskarhedens sågverk. Kontakterna har skapats genom det samarbete vi haft då vi kört igång sågen i Siljansfors. För att planera resan träffas vi på Laxen onsdag den 18 på kvällen då det är arbetskväll. Det är tänkt att vi äter lunch vid Sixten Jernbergs museet efter studiebesöket. Var och en betalar sin lunch. Den som inte kan komma till planeringen på Laxen kvällen innan får kontakta mig så vi vet hur många som kommer med. Gösta Frost. tel 070-52 37 907 eller e-post gosta@frost.ws

Provtur med Laxen onsdag kväll 21 augusti

Efter en del problem med en av tuberna i Laxens panna tänker vi nu testa om lagningen fungerar. Vi börjar elda på onsdag morgon för att sedan göra en provtur på kvällen och bl.a lasta ved vid vedbryggan. Vi får försöka dela eldningen under dagen. Hör gärna av er om ni kan vara med och elda.

Gösta Frost

tel. 070-52 37 907

gosta@frost.ws

Körning av sågen i Siljansfors

Söndagen den 4 augusti är det hantverksdag i skogsmuseet i Siljansfors och det är meningen att vi ska sköta körning av ånglokomobilen och sågen kl. 14.00 den dagen. Det kommer annonser i Mora tidning och masen om detta med mera detaljer kring tider m.m. Vi behöver planera genomförandet om detta och göra en del förberedelser. Vi kan börja planeringen redan på arbetskvällen onsdag den 17 juli på Laxen för de som kan komma.

Orsayran onsdag 3 juli

Nu är vi inne i juli månad och det börjar med en yra i Orsa i vanlig ordning. Vi planera att göra en tur till Orsa på onsdag 3 juli med beräknad avgång vid 16.30 tiden. Hör av er ni som vill vara med så vi vet att det blir fulltalig besättning. Antingen på tel. 070-52 37 907 eller e-post: gosta@frost.ws

Gösta