Ljus i november

Laxen lyser upp i novembermörkret på Sanda. Foto Hans Forsström

Laxen till Sanda

Söndag den 2 oktober kommer vi att köra Laxen till Sanda båthamn. Om det blir bra väder så tar vi med grillen och på akterdäck samtidigt som vi gör en vända ut på Siljan.

Vi tänker också ta upp John på söndagen i samma veva. De som är intresserade att vara med är välkomna. Vi börjar elda under lördagen. Välkomna.

Ångmaskinen i Siljansfors

På fredag den 2 september kommer vi att köra ångmaskinen i Siljansfors i samband med att de tänder kolmilan där. vi planerar för att köra maskinen omkring kl. 17. Den är varmhållen sedan i måndags då den besiktades. Förutom att de tänder kolmilan så finns det kolbullar att köpa samt en teaterföreställning att se i konferenslokalen. Teatern bör man förboka om man vill se, det är begränsat antal platser. Föreställningen heter ”När storskogen föll.”

Nu blir det åka av

Onsdag den 24:e augusti kl. 15.00 är det samling vid Laxen för de medlemmar som vill vara med på en tur till Sollerön och tillbaka.

Lördag den 27 augusti ska vi i föreningen köra ånglokomobilen i Siljansfors.

Söndag den 28 augusti är vi inbjudna till att åka med Tomten i Venjan. Då är det avgång kl. 12.00 från Tomtens brygga. För samåkning till Venjan får ni kontakta Gösta Frost tel. 070-52 37 907 eller via mail. gosta@frost.ws

Medlemsturer med Laxen

Vi planerar att göra några medlemsturer med Laxen. Vi siktar på söndag den 21 augusti på eftermiddagen och onsdagen den 24 augusti på kvällen. Mer detaljerad planering kommer att ske på nästa arbetsonsdag den 17/8. Vi får tillbe alla möjliga vädergudar så att vädret blir bra dessa dagar. Planera in dessa dagar om någon eller båda passar. Välkommen ombord.

Kolmilan i Siljansfors

Museet i Siljansfors behöver hjälp med att resa ihop milan med kolved. De fortsätter arbetet till helgen lördag 13 och söndag 14 augusti. Den som vill vara med är välkommen att hjälpa till och lära lite gamla metoder att använda skogens råvaror. Kontaktat gärna Ulf Jernberg på tel. 070-176 37 89 för vidare information.

Kolmila i Siljansfors

Skogsmuseet i Siljansfors ska göra en kolmila och börjar med att resa ihop kolvirket den kommande helgen. Lördag den 6 och söndag den 7 augusti vid 8 tiden börjar de arbetet med att resa milan. De behöver hjälp med detta arbete och ser därför gärna att den som är intresserad av att hjälpa till är välkommen att vara med på detta arbete. Det är intressant och lärorikt att lära sig hur det gick till förr i tiden att framställa träkol. Arbetshandskar är ett bra att ha till detta arbete ifall man inte har vana att göra grovarbete med händerna. Välkommen till en nostalgitripp i Siljansfors.

Provtur med Laxen

Onsdag den 25 maj kl. 18.00 tar vi en provtur med Laxen. Vi ska bl.a. fylla ved vid vedbryggan på återvägen men först blir det en tur ut på Siljan. Vi ser fram emot en trevlig afton på Siljan.

Arbetskvällar

Nu när Laxen ligger vid kajen i Mora så börjar vi våra arbetskvällar där. I fall det blir många arbetssugna så kan några åka till Sanda för att börja ställa i ordning de mindre flottningsbåtarna. Vi kör som tidigare med onsdagar som arbetskväll. Dock måste vi fylla på ved i Laxen för att kunna elda och prova trycket och tätheten i pannan. Jag kommer därför att köra en släpvagn med ved till bryggan på tisdag den 24 maj. Räknar med att kunna ha veden på plats vid 17 tiden. Det behövs några händer för att lasta in veden så det vore bra om någon/några kunde hjälpa till med detta.

Laxen seglar till Kajen i Mora

Onsdag 18 maj 2022 seglar Laxen för egen maskin från vinterhamnen i Sanda till Kajen vid Saxviken i Mora.

Foto Hans Forsström

Nu får vi se om vi kan få någon lösning på parkeringseländet för de som ska jobba med löpande underhåll för att hålla igång den 123 åriga Laxen.