Medlemsturer med Laxen

Vi planerar att göra några medlemsturer med Laxen. Vi siktar på söndag den 21 augusti på eftermiddagen och onsdagen den 24 augusti på kvällen. Mer detaljerad planering kommer att ske på nästa arbetsonsdag den 17/8. Vi får tillbe alla möjliga vädergudar så att vädret blir bra dessa dagar. Planera in dessa dagar om någon eller båda passar. Välkommen ombord.

Kolmilan i Siljansfors

Museet i Siljansfors behöver hjälp med att resa ihop milan med kolved. De fortsätter arbetet till helgen lördag 13 och söndag 14 augusti. Den som vill vara med är välkommen att hjälpa till och lära lite gamla metoder att använda skogens råvaror. Kontaktat gärna Ulf Jernberg på tel. 070-176 37 89 för vidare information.

Kolmila i Siljansfors

Skogsmuseet i Siljansfors ska göra en kolmila och börjar med att resa ihop kolvirket den kommande helgen. Lördag den 6 och söndag den 7 augusti vid 8 tiden börjar de arbetet med att resa milan. De behöver hjälp med detta arbete och ser därför gärna att den som är intresserad av att hjälpa till är välkommen att vara med på detta arbete. Det är intressant och lärorikt att lära sig hur det gick till förr i tiden att framställa träkol. Arbetshandskar är ett bra att ha till detta arbete ifall man inte har vana att göra grovarbete med händerna. Välkommen till en nostalgitripp i Siljansfors.

Provtur med Laxen

Onsdag den 25 maj kl. 18.00 tar vi en provtur med Laxen. Vi ska bl.a. fylla ved vid vedbryggan på återvägen men först blir det en tur ut på Siljan. Vi ser fram emot en trevlig afton på Siljan.

Arbetskvällar

Nu när Laxen ligger vid kajen i Mora så börjar vi våra arbetskvällar där. I fall det blir många arbetssugna så kan några åka till Sanda för att börja ställa i ordning de mindre flottningsbåtarna. Vi kör som tidigare med onsdagar som arbetskväll. Dock måste vi fylla på ved i Laxen för att kunna elda och prova trycket och tätheten i pannan. Jag kommer därför att köra en släpvagn med ved till bryggan på tisdag den 24 maj. Räknar med att kunna ha veden på plats vid 17 tiden. Det behövs några händer för att lasta in veden så det vore bra om någon/några kunde hjälpa till med detta.

Laxen seglar till Kajen i Mora

Onsdag 18 maj 2022 seglar Laxen för egen maskin från vinterhamnen i Sanda till Kajen vid Saxviken i Mora.

Foto Hans Forsström

Nu får vi se om vi kan få någon lösning på parkeringseländet för de som ska jobba med löpande underhåll för att hålla igång den 123 åriga Laxen.

Nu startar vi jobbet med båtarna

I går kväll hade vi en planeringsträff för att klara ut hur vi lägger upp arbetet med att ställa i ordning Laxen inför sommaren. Vi kom fram till att vi börjar på onsdag den 4 maj kl. 18.00.

Det som ska göras är en hel del med maskin och panna vilket Agne kommer att ansvara för och fördela jobbet. Sedan är det en del rengöring och målning samt två fönster som ska plockas ur så att glasmästaren får sätt i nya glas. Det är den skadegörelse som någon gjorde vid trettonhelgen i vintras. När det gäller de mindre båtarna så behöver även de ses över inför säsongen innan vi sätter dem i sjön. Om någon av dessa behöver målas under vattenlinjen så finns det färg kvar sedan vi målade Laxen.

Välkomna

Det våras för Laxen

Välkommen till en upptaktsträff på onsdag den 27 april kl. 18.00. Vi träffas på Laxen i Sanda båthamn. Tanken är att vi ska träffas och planera för att förbereda Laxen inför sommaren. Det är inte tänkt att bli något praktiskt arbete på denna träff, bara fika och diskussion om hur vi vill göra i sommar.

Välkommen till upptaktsträffen

Kallelse till årsmöte i För. Flottningsbåtar i Siljan

Fredag den 8 april kl. 18.00 håller Föreningen Flottningsbåtar i Siljan årsmöte i Mora-Norets Folkets Hus. I enlighet med den tradition vi har i föreningen så avhandlar vi årsmötet först och sedan blir det matlagning och avnjutande av en middag i trevligt sällskap. För att vi ska veta hur mycket mat som ska inhandlas behöver vi få besked av dig som medlem om du tänker vara med på middagen. Senast på torsdag den 7 april vill vi ha besked om deltagande i middagen. Besked lämnas till Gösta Frost på e-post till gosta@frost.ws eller på telefon 070-52 37 907.

Välkomna

Årsmöte

Föreningen Flottningsbåtar i Siljan håller årsmöte fredag den 8 april i Mora-Norets Folkets Hus.

Vi vill också påminna om medlemsavgiften för 2022. Medlemsavgiften är 200 kr/ år.

Vi återkommer med mer detaljerad information närmare dagen för årsmötet.