Bakgrund
Hösten 2009 fick styrelsen i Siljansfors Skogsmuseum vetskap om att stiftelsen Dalälvarnas flottningsmuseum i Gysinge hade för avsikt att lägga ner sitt museum och avveckla sin verksamhet. Nordiska museet ägde samtliga utställningsföremål vid Dalälvarnas flottningsmuseum. Styrelsen i Siljansfors Skogsmuseum anmälde till Nordiska Museet intresse för att överta samtliga utställningsföremål och flytta dem till skogsmuseet i Siljansfors. Det skulle bli en bra komplettering med flottning till skogsmuseet. I december 2009 fick Siljansfors Skogsmuseum besked om att Nordiska Museet beslutat att överlåta samtliga utställningsföremål vid Dalälvarnas flottningsmuseum till Siljansfors Skogsmuseum. Överlåtelsen skedde den 1 mars 2010.
Båtar
Förutom alla föremål i utställningen var det också några båtar med i överlåtelsen. S/S Laxen, och fyra mindre gamla flottningsbåtar nämligen varpbåtarna Sven, Majken och John alla utrustade med tändkulemotorer och Dioden som är radiostyrd och försedd med dieselmotor.
Siljansfors Skogsmuseum sökte och fick medel beviljade från olika fonder på tillsammans ca: 1,7 miljoner kronor till byggande av en ny utställningshall i Siljansfors och att frakta hem föremål och båtar från Gysinge.
Båttransport
Våren 2011 förbereddes flytt av Laxen till Mora och själva flytten ägde rum måndagen den 20 juni 2011. Laxen lyftes på trailern i Gysinge med stor mobilkran. Det var en omfattande procedur att få kranen i ordning med stöd och alla motvikter. Sedan åkte den 33 ton tunga Laxen på trailern på några minuter hur lätt som helst och färden mot Mora påbörjades.
På kvällen samma dag anlände transporten till Mora och Laxen lyftes av trailern och ned i vattnet i Saxviken i Mora. Här höll det på att hända en smärre olycka då vi hade glömt att stänga bottenventilen på Laxen. När hon kom i vattnet så flödade vattnet in i maskinrummet.Detta berodde på att bottenventilen till pannan var öppen och att muddluckorna på pannan var demonterade. Efter stängning av ventilen kunde Laxen bogseras till sin egen brygga i Saxviken.
Det visade sig att denna sjösättning var en intressant tillställning då det var mycket folk som åskådare på plats.
Det var ju positivt med alla nya båtar men samtidigt lite bekymmersamt hur Siljansfors Skogsmuseum skulle klara av att sköta dessa förutom själva museet.
Då intresset var stort ordnades med utbildning för ångmaskinister och styrmän (förarbevis) . Det blev många anmälningar till kurserna så det räckte till kurser under två vintrar för att klara av alla som anmält intresse.
Föreningen Flottningsbåtar i Siljan bildades och har nu en överenskommelse med Siljansfors Skogsmuseum om att föreningen sköter och handhar båtarna mot att de får användas att segla med. Under sommarhalvåret har det varit onsdagskvällar som varit arbetskvällar för upprustning av Laxen. Under vintern har det varit renovering av tändkulemotorerna.