Ungdomar lotsade Laxen i hamn

Söndagen den 9 maj flyttades Laxen från Sanda båthamn till kajen i Mora. De som styrde Laxen och angjorde bryggan i Saxviken var tre ynglingar som ser ut att ha framtiden för sig inom framtida sjöfart.

Det började med en genomgång av dagens förhållande till vattenståndet i sjön. Under natten hade vattennivån sjunkit ytterligare så nu hade vi 2 centimeter till godo för att komma ut ur hamnen på Sanda. Eftersom regleringsföretaget tappat ur vatten i Leksand under natten för att möta den kommande vårfloden så innebar det att vattennivån även sjönk i hamnen på Sanda. Vi klarade oss över ”tröskeln” ur hamnen på Sanda kanske tack vare att Laxens ångpanna hade tömts på vatten. Det gjorde att hon inte gick lika djupt som vid normal drift. Med lite hjälp att vända ut Laxen med en mindre båt så tog båtklubbens Bunkelisa vid och bogserade till Saxviken. Landningen mot bryggan i Saxviken klarade ungdomarna på ett elegant sätt och nu ligger Laxen förankrad på plats i Saxviken. Det var dock lite mera dramatiskt veckan innan när vi upptäckte att bryggan i Saxviken hade kommit på drift. Någon hade otillbörligen lossat de yttre förankringarna till bryggan sedan i höstas så att den drivit på sned. Vi fick anlita en dykare för att leta på kättingarna på botten som var avsedda att hålla bryggan på plats.

Dykaren gjorde ett bra jobb och hittade en hel del saker på bottnen, bl.a en av luckorna till hålen där fästena för bryggan suttit. Det är uppenbart att någon skruvat bort luckorna och sedan lossat förtöjningarna som därmed sjunkit till botten. Det är tilltag som skapar onödigt och kostsamt arbete. Vi hoppas att dessa påhitt upphör och att bryggan får vara i fred. Nu ser vi fram emot en varm och skön sommar med många sköna turer med Laxen.