Gott Nytt År

Det här året som gått har varit ett tråkigt år på många sätt. Vi har inte kunnat åka med Laxen ej heller umgåtts normalt på grund av smittorisken för coronasmittan. Trots detta så har vi i föreningen gjort en stor investering inför kommande år. Laxens panna är renoverad då samtliga tuber är utbytta. Vi har satsat en herrans massa timmar i arbete och Riksantikvarieämbetet har bidragit med pengar. Här följer lite bilder från det arbete som vi i föreningen stått för under året.

Lasse och Agne började med att riva bort eldluckan för att vi skulle kunna ta oss in i pannans eldrum och komma åt baksidan på de tuber som skulle tas bort.
Det första problemet vi stötte på var hur vi skulle få loss muttrarna på stagtuberna. Lite olika verktyg tillverkades och vi tänkte att den här nyckeln skulle vi orka dra loss muttrarna med. Men icke, de rörde sig inte någonting. Det blev att tänka om igen.
Det slutade med att vi fick värma med gassvets och låna en kraftig mutterdragare från en maskinverkstad. Här håller Agne på arr skruva loss en mutter. Inne i pannan fick vi skära av tuberna med gassvetsen då det inte gick att komma åt med mutterdragaren där. Varmt svettigt och tungt var det.
Den här maskinen tog vi sedan till för att skära av falserna på alla de övriga tuberna både i maskinrummet och inne i pannan. Agne demonstrerar maskinen.
Så här skall det se ut när falserna är bortskurna. Om det går bra ska det bli en ring kvar som den som hänger på bulten. Det behövdes dock en vända med vinkelslipen också innan vi fick ur de gamla tuberna.
Här är några av tuberna samlade på däck sedan vi fått loss dem ur pannan. Nu var det värsta skitjobbet gjort.
Nåja,de nya tuberna skulle ju in i genom panngavlarna och någon måste styra dem inifrån själva vattenutrymmet i pannan. Lars offrade sig här är han inne i utrymmet och skruvar på muttrar på tuberna på insidan av gavlarna på stagtuberna.
Nu har de nya tuberna kommit på plats och det blir till att valsa ut ändarna så att det blir tätt mot panngaveln. En inhyrd maskin användes till detta moment.
Agne har några tuber att valsa. Det är bara att köra på . Här är han i maskinrummet men det var lite mindre plats inne i pannan men det gick ganska bra även där.
Nu är samtliga tuber på plats och valsade mot panngavlarna.

Vi har hållit på hela sommaren och hösten vi har kommit in i november månad och tänker avsluta det här jobbet för den här säsongen. Vi fick bogsera in Laxen till båthamnen i Sanda för vinterförvaring. Till våren blir det att provtrycka om tuberna håller tätt så att inte vattnet rinner ur pannan. Det kanske kan behövas en och annan valsning till om det läcker. Vi ser fram emot provtryckning och besiktning för att sedan ägna hela nästa säsong till att åka med Laxen för att ta igen all åkning vi missat under 2020. Vi har ju också en “skuld” till flera sponsorer då vi lovat dem åkturer med Laxen för de maskiner vi fått låna m.m. Dessutom hoppas vi slippa coronapandemin så att vi kan umgås mera normalt i föreningen.

Ett stort tack till alla som på olika sätt deltagit i arbetet med renoveringen av Laxens panna och ett riktigt

Gott Nytt År