Allvarligt problem

Under det här året har vi lidit av en pandemi som begränsat vår verksamhet precis som många andra verksamheter. I den här föreningen har vi dessutom inte kunnat åka med ångbåten Laxen då den har renoverats omfattande genom byte av alla tuber i pannan. Det är ett mycket omfattande arbete som medlemmarna i föreningen klarat på egen hand ,med eget kunnande och arbetsvilliga medlemmar. Ett storartat arbete som genomförts under året.

Förutom reparationerna på Laxen så har vi i föreningen hållit på med att bygga ett nytt vinterförråd för de mindre flottningsbåtarna som föreningen disponerar. Vi skulle bygga till ett redan befintligt förråd med en sektion för att få plats med alla små varpbåtar. När vi i våras började så visade det sig att det befintliga förrådet var så dåligt både i takstolar och syllar så vi beslöt att plocka ner hela det förrådet. Vi började om från början och gjorde nya plintar och återanvände en hel del av de nedplockade delarna till stolpar och väggblock. Vi hade dessutom fått en hel del virket av Siljan sågverk som vi använt i bygget. Under hösten har det vare lite av en kapplöpning för att kunna hinna få på taket innan vintern och innan snön kommer. Vi har haft tur med vädergudarna då det varit bra väder i stort sett alla dagar vi arbetat med bygget. I onsdags kom de nya takplåtarna (hellånga 10 m) där vi fick hjälp av chauffören att lyfta upp de två paketen med takplåt direkt upp på taket.Bild nedan.

I dag skulle vi börja skruva fast plåtarna. Väderprognosen varnade för snö senare i veckan. En extra press kändes när vi började med att lägga ut plåtarna. Det gällde att att få den första plåten på rätt plats och alla vinklar skulle stämma. Eftersom taket är ca 15 meter långt så kan det bli mycket fel i slutet om det är någon millimeter fel från början. Klockan tickade i väg och helt plötsligt var det dags för kafferast utan att vi fått fast en enda takplåt. I dag hade Agne fixat med kaffe och vad han hade blandat i det vet vi inte, men något konstigt var det för sedan blev det fart på skruvningen av plåtar. Sju plåtar blev klara och då var det hög tid för lunch. Några tog sig tid med lunch och några jobbade vidare. Sen gick det undan.

Olle sätter en skruv mitt i taket. Det blev några till innan kvällen.

När klockan var halv fyra och det började skymma då drogs de sista skruvarna i av Olle, Christer och Agne. Brädorna hade vi som riktbrädor. Vi kunde ännu avsluta en arbetsam dag med en skön känsla att vi gjort gott ifrån oss. Vi fick dit hela taket på en dag, och det blev dessutom rakt och riktigt bra. Det blev en slät kopp kaffe som avslutning på dagen som firande av den lyckade takläggningen.

Nu återstår bara ett allvarligt problem och då är det pandemin med Covid 19 som ställer till det igen. Hur klarar vi av att lösa problemet att genomföra en riktig taklagsfest? För fest måste vi ha, det har vi verkligen gjort oss förtjänta av. Vi får fundera några dagar då vi tar ledigt från bygget hur vi löser problemet. Vi hann i alla fall före snön med att få på taket.