Montering av nya tuber i Laxens panna

Här kommer några bilder på det som förevarit på Laxen de senaste veckorna. Efter att ha demonterat samtliga tuber i pannan under sommaren och hösten så var det dags att montera dit de nya tuberna i pannan. Det kom en lastpall med rör från Tyskland som vi bar in i maskinrummet på Laxen. De första tuberna som skulle monteras var  ”stagtuber” ( de är skruvade för att hålla stabiliteten i panngavlarna) Eftersom dessa skulle skruvas så blev det till att gänga dem i bägge ändarna där det skulle vara muttrar och brickor. De 8 stagtuberna stoppades in en och en igenom panngaveln och då behövdes det vara en person inne i pannan som skruvade på muttrarna som skulle vara på insidan av panngavlarna. Vem kunde krypa in i den delen av pannan? Vem klarade sig utan att få cellskräck?

Det blev Lars som efter mycket möda tog sig in via manluckan. Här är han fotad då han skruvar på muttrar på en av tuberna. Fotot taget via ett av hålen där det ska in en tub senare.

Inte mycket till utrymme att ta sig in genom.

Nåja, efter några timmar i det innersta av pannan var alla åtta stagtuber fastskruvade och här är Lars på väg ut ur manluckan. Tur att han inte käkade lunch före för då hade han inte kommit in och ut ur det trånga hålet.

Sedan vidtog monteringen av alla de övriga tuberna. Här håller Agne på att valsa fast tuberna på den panngavel som vetter mot maskinen. Det gick förvånansvärt bra med det inhyrda verktyget som var tryckluftdrivet.

Så var det baksidan kvar. Operatören fick krypa in genom eldstaden för att ta sig till bakgaveln inne i pannan. Där var det trångt om utrymme ca: 40 cm i djupled att röra sig på med ett verktyg som var ganska tungt och som skulle in i varje tub för valsningen. Dessutom skulle operatören också få plats med både huvud och kropp. Det här är en närbild av verktyget i arbete. Efter lite skiftgång så var vi klara med sista tuben kl. 14.15 torsdag den 5 november. En dag att minnas efter ett väl avslutat arbete med renoveringen av pannan i Laxen.